Från SVT's hemsida Gröna Rum

 

Hamamelis x intermedia 'Diane', hybridtrollhassel har färg likt blodapelsin och blommar på bar kvist om vårvintern. Foto: Peter Linder

Smycka din vinterträdgård

Peter Linder är trädgårdsingenjör och trädexpert med ovanliga träd som specialintresse. Han, bättre än någon annan, kan smycka vinterträdgården med bär, blad och vackra stammar.


Peter Linder Foto: Stina Junerup
När frosten faller
När frosten faller över oss tappar vi lätt hoppet om trädgården som inspirationskälla och njutningsplats. Men varför skulle inte våra trädgårdsväxter kunna ge oss estetisk glädje även vintertid?
Tänk er en kall, vindstilla vinterdag med rimfrost och gnistrande solstrålar. Kvarsittande frukter och fröställningar, grafiska kronsilhuetter, vackra stammar, formklippta buskar och häckar, vintergröna växter och blommande trollhasslar - alla bidrar de till en vacker vinterträdgård.

Grafiska kronsilhuetter
Trädens vackra silhuetter är något man inte kan njuta av annat än på vinterhalvåret. När bladen är fallna framträder de mest fantastiska mönster i trädens grenarkitektur.
Exempel på träd med spännande och livfulla kronor är korkträd, Phellodendron spp., robinia, Robinia pseudoacacia, korstörne, Gleditzia triacanthos och olika valnötsarter, Juglans spp.


Japanskt korkträd, Phellodendron japonicum, med sitt fantastiska, mönsterbildande grensystem. Små svarta frukter sitter kvar i klasar ytterst på kvistarna. Foto: Peter Linder

Vackra stammar
Barken på många träd är högst dekorativ och på vintern uppskattas detta desto mer när blad och blomning blir mer sällsynt. Glanskörsbäret Prunus serrula har en mahognyfärgad starkt skinande näver. Välj gärna ett flerstammigt exemplar för att få mer glans för pengarna. Näverhägg, Prunus maackii, har en liknade men mer ljust gulbrunt, glansig näver.


Glanskörsbär, Prunus serrula, har en av de mest slående stammarna bland prydnadsträd i Sverige. Foto: Peter Linder

Många björkar har stammar med stora kvalitéer. Kopparbjörken Betula albosinensis var. septentrionalis har en stam med lilaaktig färgton. Pappersbjörk, Betula papyrifera, är ett nordamerikanskt träd med smörgul höstfärg och snövit stam. Strimlönnar, kopparlönn, snödroppsträd och gudaträd är också värda att plantera enbart för sina eleganta stammar.

Kvarsittande frukter
Kvarsittande frukter efter lövfällningen är en stor prydnad. Här följer några exempel på växter som vanligen har en riklig och dekorativ fruktsättning:


Malus sikkimensis är en vitblommig prydnadsapel från norra Indien med små röda frukter på långa styva stjälkar. Foto: Peter Linder

Prydnadsaplar (Malus spp.) finns i stor mängd. Kultursorter och även många naturarter är mycket odlingsvärda. Den rikliga blomningen i maj-juni och det faktum att träden ofta är ganska små gör dem lämpliga i villaträdgårdar. Exempel på vackra arter är Malus sieboldii, rönnbärsapel, Malus sargentii, bukettapel, Malus baccata, bärapel, Malus tschonoskii, cinnoberapel och Malus sikkimensis

Rönnar (Sorbus spp.) där rönnbären förutom röda och orange även kan vara spektakulärt rosa eller vita är värdefulla trädgårdsträd. Sorbus koehneana, liten pärlrönn är en buskformig, 2-3 m hög rönn med vita frukter och blad som får rödvioletta färger om hösten. Sorbus 'Carmencita' är också småväxt men ympas ofta på stam och får då en tätt klotformig krona med röda bär om hösten och vintern. Sorbus commixta, japansk rönn och Sorbus 'Dodong', Ullungrönn är två rönnar med starka röda eller orange höstfärger och med en dekorativ fruktsättning med lackröda rönnbär.

Sommarjärnek, Ilex verticillata, är en måttligt stor buske med vackra elliptiska blad som faller till hösten och blottar en rik fruktsättning som rodnar till klarrött.


Sommarjärnek, Ilex verticillata, med kvarsittande blanka röda bär är en lövfällande järneksart från Nordamerika. Foto: Peter Linder

Glasbär, Callicarpa spp. är buskar med mycket iögonfallande bär. De är skarpt lilafärgade och drar verkligen till sig uppmärksamhet. Men bären är inte större än ärtor och busken blir därför inte alltför skrikig.

Formklippt
Vintertid framträder trädgårdens formklippta växter och häckar mer än då sommarens alla vajande perenner drar blickarna till sig. En stark ram och struktur i en trädgård byggs med framgång upp av just formklippta växter och välplacerade häckar. Lövfällande buskar och träd som måbär eller bok fungerar lika bra som vintergröna t.ex. buxbom och idegran.


Måbär, Ribes alpinum, klippt i klotform. Måbär grönskar mycket tidigt om våren och får en gul höstfärg. Som formklippt dock ganska arbetsintensiv p.g.a. livlig tillväxt. Foto: Peter Linder


En låg idegranshäck med en passage markerad av två pelaridegranar och formklippt buxbom i kruka. Foto: Peter Linder

Vintergröna växter
Lagerhägg, rododendron, järnek, buxbom, kalmia, mahonia, bambu m.fl. städsegröna, bladbärande växter bidrar till en frisk och grön vinter. Till de mer ovanliga hör aukuba, Aucuba japonica, som är en liten japansk buske med stora elliptiska blad. Hjulträdet, Trochodendron aralioides, är högst dekorativt med sina tjocka och distinkta blad som sitter i kransar på de tjocka ljusgröna skotten. Vid stark kyla rullar bladen ihop sig likt cigarrer för att minska på avdunstningsytan. Japansk mahonia, Mahonia japonica, är ett alltför sällan planterat alternativ till den mer frekvent förekommande mahonian, Mahonia aquifolium.
Det finns en rik flora av odlingsvärda barrträd som skapar lä, rumskänsla och med lite lätt pudersnö på grenarna gör vinterdagarna magiskt vackra.


Hjulträdet, Trochodendron aralioides har en ljust Kermitgrön färg och trivs bäst i halvskuggiga lägen i mullrika jordar. Foto: Peter Linder


Den japanska mahonian, Mahonia japonica har stora mörkgröna blad och en väldoftande gul blomning. Foto: Peter Linder

Vinterblomning
Stiger temperaturen mitt i vintern några dagar i en plötslig period av blidväder kan en del otåliga växter snabbt komma i blom. Kejsarolvon, vinterjasmin och vinterkörsbär kan till och med komma igång i november-december. När nyår har passerat har antalet träd och buskar med blomberedskap ökat och vid lite mildväder kommer lätt de fantastiska trollhasslarna i blom.

Peter Linder

 

Tillbaks till www.lindersplantskola.se